Onze gegevens en een beschrijving van wie we zijn.Een invulformulier waar je eender welke vraag kan stellen.Als er puppies beschikbaar zijn kan je die hier vinden met foto.Enkele links naar interessante websites over Boerboels.

Wat de standaard zegt over een Boerboel.Wat zijn de eigenschappen van onze honden.

Een beschrijving van het karakter.

Alvorens  een kleine beschrijving van het specifieke karakter van een Boerboel te geven is het toch wel noodzakelijk eventjes terug te gaan naar zijn ontstaan.

De Boerboel komt voort uit de voormalige werk en gevechtshonden namelijk de Mastiff (ten tijde van het Romeinse rijk gebruikt als aanvals- en verdedigingshond.

Toen in de jaren 1600 ten tijde van de immigratie in Zuid Afrika de nieuwe bewoners toekwamen hadden verscheidene hun Europese grote honden mee, veel van deze honden waren van het Mastiff-achtige type en bekend als “Bullebijter”.

Bij het verder landinwaarts trekken van de boeren werden deze honden enerzijds meer en meer ter bescherming gebruikt van henzelf, maar eveneens voor het vee ter bescherming tegen de wilde dieren. Zodoende werden deze honden meer en meer op hun werk en verdedigingstaken geselecteerd, wat resulteerde in een min of meer specifiek ras, namelijk de “Boerboel “.

Gedurende de “Grote trek” overleefden enkel de sterkste honden (deze die zelf voor hun voedsel konden zorgen) en werd er door de boeren zodanig gekweekt dat ze steeds het gezin en alles wat erop en erbij hoort beschermt, maar daarenboven moesten deze honden te allen tijde en in alle omstandigheden luisteren, sociaal zijn, werklustig, verdedigend tegen elke indringer (mens of dier) en vooral gezond. Hieruit werd het min of meer bestaande ras verbeterd en ontstond de actueel gekende Boerboel. De uiterlijke kenmerken van deze honden waren min of meer nog verschillend van streek tot streek maar het karakter kwam grotendeels overeen.

Zoals het dan meestal gaat verloederde tijdens de urbanisatie een groot deel van dit ras, maar dankzij de inspanning van enkele particulieren werd de “South African Boerboel Breeders Association” opgericht met tot doel dit geweldige ras voor de toekomst veilig te stellen.

Dit is een kleine inleiding, waaruit je reeds een groot deel van het karakter kan bepalen.

Karakter :

De Boerboel is een grote stevige hond, sociaal, wat terughoudend naar vreemden en zonder angst (op volwassen leeftijd).

Hun pijndrempel ligt enorm hoog maar ze zijn zeer gevoelig wanneer ze worden genegeerd.

De oerinstincten zijn nog grotendeels aanwezig, wat voor nieuwe Boerboel eigenaars soms eigenaardig naar voren komt. Zo zal een zwangere teef nog steeds trachten op een goed beschutte plaats een hol te graven om haar pups te werpen (ondanks het mooie, warme voorbereide nest).  Wanneer de pups een vijftal weken oud zijn zal de teef het reeds halfverteerde voedsel opbraken (zoals de wolven) om haar pups te voeden. Wanneer je deze honden op regime stelt en ze hebben de gelegenheid om op het erf rond te lopen, zullen ze zich zelf trachten te voorzien in eten, door te jagen of groenten, fruit enz… te verorberen. Ze zijn graag bij hun volk en zullen in eerste instantie terughoudend t.o.v. vreemden optreden, wanneer ze echter overtuigt zijn dat deze persoon(en) geen slechte bedoelingen hebben kunnen ze eenvoudig benadert worden en zelfs aangehaald. Wanneer er echter iets onverwachts gebeurt of een lid van de familie geraakt in nood, dan zal de Boerboel ongenaakbaar zijn taak vervullen en zonder enige twijfel zich voor honderd procent inzetten.

Deze laatste eigenschap komt soms héél onverwacht uit de hoek waardoor de eigenaar verschiet van zijn eigen hond. Ik verklaar mij nader; tijdens een wandeling wordt je door een niet al te vriendelijke persoon aangesproken dat je je hond moet aanlijnen, dat hij niet mag plassen tegen zijn omheining enz.., wanneer deze persoon te dichtbij zou komen of agressief wordt dan moet je niet verschieten indien je plots toch zo brave Boerboel uitbreekt en deze persoon aanvalt, want in zijn ogen wordt je bedreigt (de hond zal echter altijd eerst verwittigen alvorens aan te vallen, door te grommen of te blaffen of zijn tanden te tonen of de andere aan te kijken en vooruit te gaan). En éénmaal een Boerboel gaat, dan kan (buiten zijn eigen baas of een lid van de familie) niets of niemand hem nog stoppen en wordt dit toch zo brave beest een ware vechtmachine. Hou dus steeds dit verdedigingsgedrag in het achterhoofd, want ondanks het feit dat je misschien denkt met een kalf van een hond te zitten, is dit nog steeds aanwezig en geeft een Boerboel zijn leven om het jouwe of dit van een lid van de familie te beschermen.

Door zijn afstamming is een Boerboel ook veel later rijp dan een andere hond, hij zal eerst voor vele onbekende zaken wat terughoudend zijn en moet alles eerst te verkennen alvorens dit te aanvaarden ( gewen een pup (nadat hij eerst zijn nieuwe woonst heeft verkent) dus aan zoveel mogelijke verschillende omstandigheden, wandelen in de stad, grote volksoplopen, andere honden, rijden met de tram, trein, enz…).   Een Boerboel zal ook maar na 1,5 à 2 jaar volwassen zijn en vanaf +/-twee jaar zijn werkelijke karakter tonen. Dus dien je als eigenaar ervoor te zorgen dat deze hond van jongs af aan luistert en je als roedeloverste accepteert, denk er ook aan dat hij (de hond) steeds op de laatste plaats komt en dat jij beslist wat mag of niet mag, ondanks het feit dat hij (de hond) het toch zo graag wil. Bij een spel laat je je hond ook NOOIT winnen, jij beslist wanneer het begint en beëindigd en jij wint altijd! Zo blijf je in zijn ogen de baas want in het wild bepaald de Alfahond (de roedelleider), en nu ben jij dat, wat er gebeurd, wanneer, hoe en door wie. De alfahond bestraft ook, eet eerst en beslist of de rest al dan niet nog iets mogen eten, hij wint elk gevecht en gaat steeds als eerste door een nauwe doorgang, hij gaat NOOIT naar een lagere in rang en moet dagelijks door de lagere in rang worden begroet. Een Boerboel is een hond die niet geschikt is voor iedereen, ervaring met grote honden is toch minimaal vereist.

Denk hieraan bij de opvoeding van je hond en beschouw hem steeds als laagste in rang, zodat je hond ook zijn plaats in je familie weet en je zal géén problemen hebben. Zo ga je enorm veel plezier aan deze geweldige hond beleven.